آیا قطعی اینترنت تنها اقتصاد دیجیتال را متضرر میکند ؟یا کل اقتصاد کشور را متاثر میکند ؟
در ابتدا این مقاله میخواهم دو چیز رو جدا کنیم !
۱ : قطعی اینترنت جهانی
۲ : مسئله فیلترینگ
تجمعات اعتراضی در ایران در پی مرگ مهسا امینی موجب قطع اینترنت و عدم دسترسی به واتساپ و اینستاگرام شد و هنوز خبری از رفع این فیلترینگ نیست اما تاثیر قطعی اینترنت و فیلترینگ بر تورم و کسب و کار مردم چیست؟
15 روز از قطعی اینترنت و فیلترینگ واتساپ و اینستاگرام میگذرد. دو برنامهای که در صدر پرکاربردترین شبکههای اجتماعی در ایران بود و بیش از ۶۰ میلیون کاربر دارند و معیشت بیش از ۹ میلیون نفر به آن وابسته است.
هر ساعت قطعی اینترنت، چقدر برای ایران زیان دارد؟ نت بلاکس اعلام کرده، زیان اقتصادی ناشی از قطعی اینترنت ایران در هر ساعت بیش از یک و نیم میلیون دلار برآورد میشود.
بنتبلاکس، سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت جهانی، با اشاره به قطعی شبکههای اجتماعی جهانی باقیمانده در ایران، این رقم را برای خسارت ناشی از قطعی اینترنت اعلام کرده است. ۳۰ شهریور ابتدا اینستاگرام و سپس واتساپ به دستور شورای عالی امنیت کشور برای کاربران ایرانی فیلتر شدند. این شبکهها پس از فیلتر شدن تلگرام، پلتفرمهای دردسترس کسب و کارهای مجازی و فروشگاههای اینترنتی بودند که با توجه به شرایط اقتصادی کشور، بسیاری را برای کسب درآمد در خود جای داده بودند.
اینترنت جهانی منبع وسیع یادگیری و کسب اطلاعات است و افراد بیشتر از هر دانشگاهی از اینترنت یاد میگیرند و میآموزند. اینترنت بهعنوان یک منبع آموزشی بزرگ و رایگان در جهان است که ما هم به آن دسترسی داریم و با استفاده از آن در حال پیشرفت هستیم، اما اگر این دسترسی محدود شود فرایند آموزشی و یادگیری و پیشرفت نیز مختل خواهد شد. علاوه بر این، تفکیک ترافیک اینترنت به داخلی و خارجی و کند کردن اینترنت خارجی باعث میشود که عملا دیگر اینترنتی وجود نداشته باشد و تبدیل به یک اینترانت میشود. بنابراین، تصویب چنین طرحهایی یک نوع خودزنی به نظر میرسد. خودمان در حال محروم کردن خودمان از این نعمت هستیم.
زیان قطعی اینترنت روزهای اخیر چقدر است؟
در این ۱۱ روزی که اینترنتها با محدودیت مواجه شده و تنها در زمانهای مشخصی در دسترس است، حداقل یازده هزار میلیارد تومان ضرر و زیان به اقتصاد کشور وارد آمده است. همچنین یکی دیگر از قسمتهای بد ماجرا، کسب و کارهایی هستند که در بستر آنلاین شبکه های اجتماعی و وب فعالیت میکنند.
و یک خبر بد دیگر اینکه با توجه به قطعی های پی در پی اینترنت ،شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) ایران صندلی خود را در این شورا از دست داد.
کشورهای عضو شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) امروز برای ترکیب شورای بعدی رأیگیری کردند. در این انتخابات ایران از میان ۱۶ کشور آسیایی، رتبه پانزدهم را کسب کرده و نتوانست عضویت خود در شورای حکام را تمدید کند.
کشورهای عضو اتحادیه بین المللی مخابرات از ۴ مهر ماه در بخارست رومانی گرد هم آمدند تا ضمن برگزاری جلساتی، اعضای جدید شورای حکام اتحادیه را برای مدت ۴ ساله از ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶ را تعیین کنند.
این انتخابات برگزار شد و وزارت ارتباطات ایران نتوانست رای لازم برای عضویت در شورا را کسب کند. کشورها از ۵ قاره برای ۴۸ کرسی این شورا رقابت کردند که سهم قاره آسیا از آن ۱۳ صندلی است. ایران از میان ۱۶ متقاضی عضویت در این شورا با کسب ۹۱ رای در رتبه پانزدهم و پایینتر از اردن قرار گرفت تا نتواند صندلی خود در این شورا را حفظ کند.
امارات، هند، اندونزی، تایلند، مالزی، ژاپن، کویت، فیلپین، عربستان، استرالیا، کره جنوبی، بحرین و چین، ۱۳ کشور آسیایی هستند که در شورای ITU برای ۴ سال آینده صاحب کرسی شدند.
ایران در حالی ۴۴ رای با سیزدهمین کشور آسیایی که توانست کرسی این شورا را کسب کند فاصله دارد که در دوره قبلی این انتخابات توانسته بود بیش از ۱۴۶ رای به دست آورد. این برای دومین بار پس از انقلاب بود که ایران توانست عضو شورای حکام ITU شود.
شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) آژانس تخصصی سازمان ملل متحد در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است که همراه با ۱۹۳ کشور عضو و بیش از ۹۰۰ شرکت، دانشگاه و سازمان بینالمللی و منطقهای، نوآوری در فناوری اطلاعات و ارتباطات را پیش میبرد.
اجلاس سران ITU هر چهار سال یک بار برگزار می شود و در این اجلاس در مورد راهبردی ترین خط مشیهای حوزه مخابرات تصمیم گیری میشود. در همین حال، قطعنامههای متعددی صادر، اسناد بسیاری امضاء و اعضای شورای راهبری ITU هم هر چهار سال یکبار در همین اجلاس تعیین میشوند.
در سال ۱۳۹۹ بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار کسب و کار در اینستاگرام فعال هستند که از این تعداد حداقل ۲۰۰هزار کسبوکار بزرگ و متوسط و ۵۰۰ هزار کسبوکار استانی و بومی هستند. یعنی هر کدام از این صفحات، منبع درآمد ماهانه یک یا چند نفر بوده است.
براساس گزارش سال گذشته مرکز آمار ایران نیز معادل ۱۱ میلیون نفر از طریق شبکههای مجازی کسب درآمد میکنند. از این میزان حدود ۹ میلیون نفر یعنی ۸۳ درصد از طریق اینستاگرام در حال کسب درآمد هستند.
پیش بینی می شود با تشدید محدویت های اینترنت در ایران این درآمد این گروه به شدت کاهش یابد. پیش از تشدید این محدودیت ها ، استارتآپ «پادرو» که در زمینه ارائه ابزارهای هوشمند برای کمک به بهبود فروش و ارسال سفارشهای آنلاین فروشگاههای اینترنتی فعالیت میکند؛ وضعیت فروش مرداد ماه فروشگاههای اینستاگرامی ایرانی را نامناسب ارزیابی کرد.
براساس گزارش این استارت آپ با کندی اینترنت و اوجگیری اختلال در دسترسی به اینستاگرام، میزان بازدید از این فروشگاهها در مقایسه با تیر ماه، حدود ۳۵درصد کاهش داشته و ادامه اختلال ها منجر به افت فروش این کسب و کارها بین ۱۰ تا ۵۰درصد شده بود.
ما امروز پلتفرمی جایگزین اینستاگرام نداریم که بخواهیم کسب و کارهای اینترنتی را به آن منتقل کنیم. ساخت یک پلتفروم که قابلیت فعالیت اقتصادی داشته باشد در کوتاه مدت امکان پذیر نیست.
او با نقد عملکرد وزارت ارتباطات از دولت خواست در راستای کاهش فشار روانی بر فعالان اقتصادی این حوزه حداقل زمان فیلترینگ را مشخص کنند.
فعالان این حوزه تاکید کردند بیکاری یکی از جلوه ناامنی نرم است دولت نمی تواند به بهانه تامین امنیت به این جلوه از ناامنی احتمالی بی توجه باشد.