ساختمان متروپل آبادان، دوم خرداد امسال فرو ریخت و ۴۳ نفر جان خود را از دست دادند با این حال آگهی فروش واحد‌های اداری و تجاری متروپل هنوز روی سایت هدلینگ عبدالباقی وجود دارد. علاوه بر جان‌های عزیزی که از دست رفت، حالا دیگر هیچ‌کدام از آن صد‌ها واحد تجاری و ده‌ها واحد اداری متروپل با متراژ بین هشت تا ۸۰ مترمربع قابل استفاده نیستند، چون ساختمان باید به‌طور کامل تخریب شود. مردم از این به بعد غم متروپل را کنار فاجعه سینما رکس به‌خاطر می‌آورند، اما زندگی در آبادان همچنان ادامه خواهد داشت.

برای کسی که آبادان را می شناسد، روشن است که منطقه امیری (محل ساختمان متروپل)، قلب تپنده ی اقتصاد شهروندان و منبع  رزق  و روزی و کسب درآمد طیف وسیعی از ساکنان شهرهای آبادان و خرمشهر است. حال تصور کنید که که حادثه ای به عمق فاجعه  ی متروپل در این منطقه روی داده، علاوه بر داغ وارد شده بر قلب مردم، معیشت بسیاری از شهروندان نیز تحت تاثیر قرار گرفت.

واحدهای تجاری و اداری اطراف ساختمان متروپل در طول عملیات آوار برداری و حتی تخریب، ناچار به تعطیلی شده اند. از سوی دیگر بسیاری از واحدهای تجاری کالاهای مصرفی با ضرر هنگفتی ناشی از فساد و از بین رفتن کالاهای خویش مواجه گشته و به قولی سرمایه اصلی خویـش را از دست دادند.

از سوی دیگر فضای ناامیدی، حزن و رعـب مـردم از این حادثه، تـردد شهروندان در این منطقه را علیرغم گذشت مدت نسبتا طولانی از وقوع آن، همچنان با خلل مواجه کرده است.تعدد سساختمان های تجاری و اداری ساخته شده در آبادان توسط هلدینگ عبدالباقی به خودی خود بار روانی بر مردم ایجاد کرده، تا جایی که بسیاری از شهروندان از تردد در مجاورت این ساختمان ها که عمدتا نیز از ساختمان های اصلی تجاری شهر می باشند پرهیز میکنند.

این خود  نیز عاملی بر کاهش تردد در این نقطه مهم شهر و به تبع آن کاهش میزان فروش و درآمدزائی کاسبان و صاحبان مشاغل در شهر آبادان شده است.

از سوئی دیگر، فضای عدم اطمینان از ساختمان های تجاری موجود که بعضا توسط هلدینگ احداث کننده متروپل ساخته شده، سبب کاهش ضمنی قیمتهای برخی از واحدهای اداری و تجاری شده، جایی که شاید، تمام سرمایه و دارائی فردی ، هزینه ی خرید یکی از این واحدها شده باشد و این افت قیمت ضرر نامحسوس و مخفی را بر ایشان تحمیل کند.

خرید و سرمایه گذاری تعداد زیادی از صاحبان کسب و کار در ساختمان فروریخته نیز بحث دیگری است که به  صورتی دیگر، شهروندان را با شوک اقتصادی مواجه نموده است. شاید بازگشت اصل سرمایه به عنوان خسارت، آن هم در شرایط تورمی حاکم بر کشور، دردی از این کاسبان را دوا نخواهد کرد.

علاوه بر نگاهی که بر ضررهای اقتصادی وارد شده بر صاحبان کسب و کار کرده ایم، نباید از زوایای دیگر این حادثه غافل شویم.

رویکرد منفی بر سرمایه گذاری و ساخت و ساز، آن هم در شهرهایی که به واسطه جنگ و فضای محرومیـت هایی ناشـی از آن، (که به آبـادی  کامـل نرسـیده اند)، ضـربـه ای مهلـــک و  غیـــر قابـل جبران را به بار خواهـــد آورد. نکتـه ای که نبایـد با امعان نظر به سادگی از کنار آن عبور کرد.                                

نیاز  به جذب سرمایه گذار و توسعه عمران در شهرهای آبادان و خرمشهر به خودی خود، یکی از ضروریات مورد نیاز این دو شهر بود، ولی ایجاد فضای نا امن و بار روانی مضر، به دلیل خطا و طمع یک جریان اداری – سرمایه گذاری، نباید دید کلی به ورود سرمایه گذاران را دچار خلل کرده و فضای امید جهت توسعه عمران شهری را از این منطقه برباید.

لازم است با تمام توان فضای حمایتی از سرمایه گذاری و توسعه عمران توسط بخش خصوصی انجام و این بار در چهارچوب قوانین و با تسهیلات و امتیازات قانونی و غیر مضر، سعی در جذب و همراهی هر چه بیشتر سرمایه گذاران نمود. تا با بهره از توان سرمایه گذاران فضای منطقه آزاد اروند، بیش از این از سمت و سوی توسعه یافتگی و عمران فاصله نگیرد.

نگاهی دیگر که لازم است به داستان غم انگیز ساختمان متروپل داشته باشیم، تاثیر صنعت گردشگری آبادان از این حادثه است.

خیابان امیری و بازارهای دور و اطراف آن، با تلفیقی از بافت مدرن و کلاسیک خویش، توزیع کالاهای ملوانی و بیش از این دو عامل، با نشاط و فضای مفرحی که توسط صاحبان کسب و کار برای مشتریان و عابران از این گذر، ایجاد میکرد، به مرور و به خودی خود، به جاذبه ای گردشگری و توریستی برای شهروندان و مسافران وارد شده به منطقه آزاد اروند تبدیل شده بود.

فضای شاد و مفرحی که روزگاری هر گردشگر را ترغیب به حضور در آبادان و خیابان امیری میکرد، اکنون با حادثه متروپل، جای خود را به فضایی غم آلود، پر تنش و پر استرس داده، بی شک این عامل در کنار ویرانی به جا مانده ار متروپل و اضطراب ساختمان های مشابه در این منطقه (اعلام شده از سوی مقامات رسمی آبادان) میل به سفر به آبادان را

تحت تاثیر قرار خواهد داد (هر چند تاثیرات بلند مدت آن قابل چشم پوشی نیست). اتفاقی که برای جبران خسارات آن و همچنین پرهیز از ضرررسانی به کاسبان آبادان، باید با تدبیری مناسب خنثی گردد.

طبق آنچه گفته شد، به طور کلی، حادثه متروپل، علاوه بر یک تراژدی ماندگار، تاثیرات موثر اقتصادی نیز بر پیکره ی خرمشهر و آبادان جای نهاد. اما لازم است که هم راستا با تخریب بقایای ساختمان متروپل، تدبیری برای از بین رفتن بقایای آثار مخرب اقتصادی این حادثه نیز اندیشیده شود، تدبیری فراتر از اعطای تسهیلات و ….

لازم است که همان طور که در جریان آوار برداری، شاهد حماسه و ایثار نیروهای امدادی و شهروندان در کنار یکدیگر بودیم، این بار نیز با همان همت و پشتکار و با دیدی جهادی و حمایتی، سعی در برداشتن آوار اقتصادی این حادثه از سطح شهر و منطقه آزاد اروند برآمده، و با دیدی وسیع در برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت، ترتیبی جهت عدم اثرگذاری مخرب این حادثه، بیش از آنچه تا کنون رخ داده، اندیشیده شود.

 

نگارنده : کمال هلالی مطلق / کارشناس علوم اقتصادی

copyright2024 Khorramshahr Chamber Of Commerce, Industries, Mines and Agriculture

کمک نیاز دارید? چت از طریق واتساپ