اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمشهر در گزارشی به اتاق ایران و سازمان منطقه آزاد اروند، با احصاء برخی از بنگاه های اقتصادی، اثرات احتمالی شیوع بیماری کرونا بر عملکرد بنگاه های اقتصادی را ارائه نمود.
به گزارش روابط عمومی اتاق خرمشهر؛ تفسیر و به دست آوردن نتایج دقیق اثرات بیماری کرونا مستلزم تحقیقات میدانی گسترده و زمان بر است، اما اتاق خرمشهر با احصا و استعلام از برخی از بنگاه های اقتصادی برآوردی از اثرات ابتدائی شیوع ویروس کرونا در خرمشهر به دست آورد که جهت ارائه راهکار به منظور جبران خسارات و همین طور پیشگیری از اثرات مخرب بیشتر، این گزارش به اتاق ایران و سازمان منطقه آزاد اروند منعکس گردید.
ارقام این گزارش از سوی مدیران بانگاه های اقتصادی و اغلب درصدها و میانگین ها به صورت تخمینی است.
در این گزارش آمده است:
- بازرگانی :
بخش اول (صادرات) : همان طور که مستحضر می باشید عمده فعالیت های صادراتی در خرمشهر، مربوط به کشورهای عراق، کویت، قطر، امارات و عمان می باشد که از زمان شیوع بیماری کرونا و با محدودیت های ایجاد شده از سوی ورود شناورهای ایرانی از سوی برخی از این کشورها آمار صادرات تا حد بسیاری تحت تاثیر این امر قرار گرفت . در زمینه صادرات به کشور کویت، با در نظر نگرفتن میزان بارهای صادراتی ارسال نشده به بندر خرمشهر به دلیل احتمال عدم امکان صادرات، آمار حکایت از بارگیری ۱۷ شناور در اسکله های خرمشهر دارد که ۱۱ عدد از آنها تا کنون در اسکله ها پهلو گرفته و موفق به ارسال بارها نشده اند . ۶ شناور دیگر نیز پس از اعزام به کشور کویت و عدم پذیرش از سوی آن کشور مجبور به بازگشت به بندر خرمشهر شده اند. که این آمار کاهش ۱۰۰ صدرصدی صادرات به کویت و تحمیل هزینه های هنگفت به بازرگانان را گواه میدهد.
در صادرات به عراق از مرز شلمچه شاهد روند عادی صادرات تا پیش از اعمال محدودیت ها در ۱۸ اسفند ماه بودیم که پس از این تاریخ صادرات به کلی متوقف و باعث کاهش تقریبی ۴۰ درصد از حجم صادراتی کالا در اسفند ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل شد.
صادرات به کشورهای دیگر هم با اعلام ممانعت های دولتی از سوی همتایان و شرکای فعال در آن کشورها به صورت کلی متوقف شده است.
بخش دوم (واردات) : واردات و ترخیص کالا هم با توجه به محدودیت های قانونی ایجاد شده توسط کشورهای طرف معامله تا حجم بسیار زیادی کاهش یافت که بنا به تخمین ها تنها ۱۵ درصد از حجم تقاضای واردات قابل حصول خواهد بود.
- کشاورزی :
از زمان شیوع کرونا، صادرات خرمای خوزستان حدود ۸۰ درصد کاهش داشته است. با توجه به مسالهای که در خصوص شیوع کرونا به وجود آمده، بسیاری از کارخانههای خرما تعطیل و کارگران آنها بیکار شدهاند و شرایط
مطلوبی در این زمینه وجود ندارد. مرز کشورهایی از جمله ترکیه، سوریه، ازبکستان، رومانی و… که تحریم را اجرا نمیکنند، بسته است و محمولههای صادراتی اجازه ورود به این کشورها را ندارند. در حال حاضر بیش از
۲۵ دستگاه کامیون خرمای خوزستان در مرزهای این کشورها باقی مانده و اجازه ورود ندارند. همچنین با توجه به شرایطی که وجود دارد، بیش از ۵۰ تا ۶۰ دستگاه کامیون خرما در درون کارخانهها وجود دارد که نسبت به حمل آنها اقدام نشده است. عدم اجازه ورود خرمای صادراتی استان به کشورهای هدف و همچنین شرایط بوجود آمده در بحث توقف تولید خرما با توجه به شیوع کرونا، باعث شده است صادرات خرمای خوزستان به ۲۰ درصد برسد.این مساله باعث شده است که شاهد خواب خرما و همچنین افت وزنی آن باشیم. همچنین با توجه به نزدیکی فصل گرما، نگهداری خرما در انبارها نیز اندکی مشکل ساز خواهد شد و شرایط را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان دشوار خواهد کرد.
دیگر محصولات کشاورزی نیز با وضعیت مشابهی مواجه می باشند تنها عامل مهم در بسیاری از محصولات فصل برداشت آنها تا پایان اردیبهشت ماه بوده، که امیدواریم با بهبود وضعیت شیوع این بیماری صادرات و تولید دیگر محصولات کشاورزی دستخوش نوسان نشود.
از سوی دیگر در رابطه با آبزیان نیز به دلیل محدودیت های فعالیت کارگاه ها و توقف صادرات شاهد تحمیل ضررهایی به آبزی پروران دو شهرک فعال در خرمشهر می باشیم.
- گردشگری:
شاهد بتوان به جرأت گفت بزرگترین ضربه شیوع بیماری کرونا به فعالان اقتصادی در حوزه گردشگری بوده که با عنایت به پیک فعالیتی و درآمدزائی در بازه زمانی نوروز، و با توجه به عدم امکان ورود گردشگران داخلی و خارجی به منطقه، کلیه فعالیت های آنها متوقف و ضرر فراوانی به ایشان تحمیل شده است. عمده ترین فعالیت های دچار زیان در این حوزه، هتلداری، شرکت های هواپیمائی و خدمات مسافری و بازارها و فروشگاه های سطح منطقه می باشد.
- لجستیک و حمل و نقل :
با شروع شیوع بیماری کرونا و توقف فعالیت های تجاری و گردشگری، زیان های متعددی به شرکت های لجستیک و حمل و نقل وارد شده است که با دریافت برخی از گزارش ها از شرکت های فعال این حوزه شاهد بودیم که درآمد حاصله در ماه اخیر تنها پوشش ۳۵ الی ۴۰ درصدی از هزینه های تحمیلی را داشته است که به پیوست نمونه ای از گزارش یکی از شرکت های فعال لجستیکی در مرز شلمچه تقدیم حضور میگردد.
- صنعت:
صنایع فعال در منطقه شاهد دو بازخورد متفاوت از شیوع این بیماری بوده اند که بخش عظیمی از آنها با عنایت به لزوم تعطیلی و کاهش ساعات فعالیت و همچنین کاهش تقاضای بازار، شاهد زیاندهی شدیدی بوده اند. عمده این بنگاه ها صنایع کوچک و فعالان حوزه های صنایع دستی بوده اند که با توجه به ایام نوروز و پیک مسافران و گردشگران در این بازه زمانی اقدام به افزایش سطح تولید خود نموده اما با توجه به عدم امکان فروش و لزوم پرداخت هزینه ها که عمدتا به صورت تسهیلات ، وام و حقوق کارگان بوده اند زیان هنگفتی را متحمل شده اند.
از سوی دیگر اما ۷ شرکت صنعتی فعال در منطقه پس از شیوع این بیماری و با توجه به لزوم استفاده از محصولات بهداشتی شاهد فعالیت سه شیفته و توسعه تولید و فروش بوده اند. دو شرکت الکل سازی با تولید ژل های ضدغفونی دست، الکل های طبی و بهداشتی و مایعات ضدعفونی دیگر در طول چند سال اخیر شاهد کمبود تقاضا و حتی تعطیلی مقطعی خطوط تولید بوده اند که بنا به نیاز جامعه به تولیدات این کارخانه ها در زمان شیوع ویروس کرونا، افزایش سطح تولید و فروش و پویائی این دو کارخانه الکل سازی را شاهد بوده ایم.
راه اندازی خط تولیدی ماسک از سوی کاخانه تولید منسوجات بردیا جنوب نیز فعالیتی بوده که باعث افزایش فعالیت این واحد صنعتی در این بازه زمانی شده است.
۴ واحد تولیدی مواد شوینده و ضدعفونی کننده فعال دیگر نیز در این بازه زمانی مجبور به افزایش چشمگیر فعالیت های تولیدی و توزیع فزاینده محصولات خود شده اند.
امید است ضمن بهره برداری از گزارش تنظیم شده، مکاتبات لازم با مبادی ذیربط جهت جبران خسارات متعدد بنگاه های اقتصادی به دلیل شیوع بیماری کرونا مبذول گردد.